top of page

Fra Palma til Lofoten

Oppdatert: 28. nov. 2023

Dette er historien om et kunstprosjekt som startet i Palma og endte i Lofoten.I sommer besøkte jeg et galleri i Palma, hvor dette store runde maleri hang utstilt. Jeg likte det så godt at jeg la det ut som inspirasjonsbilde på Instagram. Da en tidligere kunde av meg så bildet tok han kontakt, og utfordret meg til å male et verk inspirert av dette.
Jeg svarte at hvis han hadde tålmodighet og god tid, ville jeg gjerne ta på meg prosjektet.

Jeg hadde aldri før malt et rundt maleri, og visste ikke hvordan jeg skulle gå i gang med prosjektet. Derfor var jeg helt avhengig av en tålmodig kunde som gav meg rom til å finne ut hvordan jeg skulle utforme maleriet.


Jeg startet med å kontakt flere av rammeverkstedene i Oslo, som jeg jobber med når jeg produserer store malerier. Dessverre var det ingen som turte å ta på seg dette originale prosjektet. Et rundt maleri var ukjent terreng for flere av dem.
Derfor gikk jeg til min trofaste rammespesialist fra hjembyen Haugesund, og spurte om han ville bli med på oppgaven. - Null problem, sa Kjetil Dahl, som ikke tilfeldig er flere ganger Norgesmester i innramming.


Dermed var det bare å sette snuten mot Vestlandet for å male det runde verket i Haugesund. Da jeg ankom hjembyen hadde Kjetil allerede klargjort platen som maleriet skulle males på. Ikke nok med det gav han og de andre ansatte meg egen plass på verkstedet der jeg kunne få male dette spesielle verket.


Her er hvordan det gikk:


Jeg startet med å legge en tykk struktur, som skulle være grunnlaget i maleriet. Denne massen la jeg på første dagen, som var en fredag, og lot den så tørke over helgen. Da jeg kom tilbake for å male videre på mandagen var den stivnet, og klar til å males over.


Jeg tok så det tunge, runde maleriet med meg ut og gjorde det klar for å spraylakkes.

Jeg spraylakkerte hele maleriet i flere omganger, og da jeg omsider hadde dannet den grunningen jeg ønsket meg, trengte maleriet hvile før jeg kunne starte malingen av de øvrige lagene.


Målet var å lage en farge som beveget seg mellom blått og rødt, slik at det ble et møte mellom en dyp lilla og burgundertone.


Jeg startet med å blande lag av rødt og koboltblå sammen. På dette tidspunktet har de enda ikke blandet seg inn i hverandre, og det gjenstår fortsatt flere lag for at de klarer å skape sin egen samlede burgunderfarge.


Derfor fortsatte jeg med å male nye lag, og som du ser her har maleriet fått en dominant rødfarge. Sammen med kunden bestemte vi oss for å la den bli enda et hak mørkere.Så var maleriet klar til sending, det var bare et problem. Maleriet var over 20 kg tungt, og hadde en struktur som måtte behandles med varsomhet.


Rammespesialist Kjetil Dahl visste som alltid god råd, og for hånd laget han en egen kasse som maleriet trygt kunne faktes i hele den lange veien.

Maleriet ble festet til kassen, og pakket inn i bobleplast for at den lange reisen skulle være trygg.


Så da var det bare å ringe Bring og be dem hente dette store tunge verket.Da gjenstod bare den lange turen fra Haugesund til Lofoten, og imens satt i Oslo og krysset fingrene for at alt skulle gå bra.


Og heldigvis..


Så gjorde det. Nå er maleriet trygt fremme i sitt nye hjem!


Maleriet har kommet trygt frem til sitt nye hjem, og både kunden og jeg er

fornøyd med resultatet og glade for at det vi en gang visualiserte nå er blitt et ferdig verk.

Det har vært en glede å male dette maleriet for min gode kunde!

Tusen hjertelig takk for oppdraget.

46 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page