FEM TIPS TIL DEG SOM VIL INVESTERE I KUNST

Å investere i kunst, er litt som å investere i sin første bolig. Du gjør det først og fremst for å eie det, men det er klart du gleder deg over å se verdistigningen.
På samme måte som med en leilighet, kan du lete lenge etter det perfekte kunstverket. Det perfekte maleri skal reflektere deg, eller aller helst sette deg i et enda bedre lys. Derfor kan det ta tid å finne.
Noen ganger dukker det opp, andre ganger må du få det spesiallaget til å tilfredsstille alle kriteriene dine.
Enten du skal investere i bestillingsverk eller originalverk, er dette mine fem beste tips for en godt kjøp.
Ett stort eller mange små malerier?
Det er et tydelige generasjonsskifte på hvordan vi og våre foreldre og besteforeldre har investert i kunst. Der jeg selv har et gigantisk maleri i stua, har mine besteforeldre tjuefem små. I stedet for femogtjue gullinnrammede kunsttrykk av diverse kunstnere, har vi i den yngre generasjon for vane å kjøpe et maleri stort nok til å bære veggen på egenhånd. Dette ser vi både i hjem og kontorlandskap. Et maleri per vegg, og aller helst et verk som fyller hele veggen.


Du er maleriet ditt
Jeg solgte en gang et rosa ekspressivt maleri til Sigrid Bonde Tusvik, og siden den gang har titalls av unge damer fra urbane strøk investert i malerier lignende hennes. Til denne dag har ikke en eneste mann gjort det samme kjøpet. Det er kanskje ikke så underlig, for vi velger malerier som skal reflektere oss, og da aller helst i et tiltalende lys. Menn handler i større grad kunst av maskulin karakter, strengere uttrykk og mørkere farger. Men felles for oss alle er at vi velger malerier vi tenker kler oss, hjemmet vårt og karakteren vår. Og løfter oss enda et hakk.
Velg riktige materialer
Hvis du ønsker et maleri som reflekterer deg, vil du i hvert fall sikre deg at det er kvalitet i bunn. Noe sterkt, solid og vedvarende. For å være trygg på at det vil oppleves eksklusivt også om tjue år, vil du velge ypperste kvalitet. Det er med kunst, som det er med klær - materialet må komme før designet. Det hjelper ikke med en råflott dress designet av en overlegen italiener om materialene i bunn ikke holder samme standard. Hvis du har anledning til å velge, gå for lerret i eksklusivt lin. Aller helst spent opp av en profesjonell rammemaker!
Foto av Haakon Nordvik

Slik velger du riktig farge
Se rundt deg, og merk deg tre farger i omgivelsene dine. Hvis du befinner deg i ditt eget hjem er det antagelig tre farger du liker, og derfor har valgt. Se etter to nedtonede farger, og en som bryter. Ett av dem kan for eksempel være fargen på veggen, den andre kan være samme nyanse som gulvet. Men den tredje fargen kan være en farge som skiller seg ut. Kanskje en gul vase, eller en blå pute. For å få et maleri som kler hjemmet ditt kan du ta bilder av fargene i hjemmet ditt, og vise det til en kunstner som maler på bestilling. Kunstneren vil selv kunne balansere ut fargesammensetningen, og sammen med deg velge om maleriet skal harmonere i hjemmet ditt, eller bryte opp som et statement piece.


Statement eller harmoni?
Et statement piece er et litt løst begrep, men jeg velger her å bruke det som en definisjon på et maleri som bryter opp interiøret i farger og stil. Et maleri som gir wow-faktor til gjestene dine, og som markerer seg tydelig i hjemmet ditt. Et harmonisk verk på sin side er et maleri som harmonerer og ikke utfordrer visuelt. Det krever ikke plassen, men glir inn i interiøret.
Selv om et statement maleriet bryter opp, skal du føle deg trygg på at det passer inn og ikke oppleves som rotete. På bildet under ser du hvordan et gigantisk, knall rosa, ekspressivt maleri glir inn i et ellers nedtonet hjem. Fordi hjemmet er innredet med nøytrale farger, harmonerer selv et så krevende verk i møte med omgivelsene. Om vi velger å gå for et statement-maleri eller et harmonisk verk, er smak og behag. Ønsker du energi når du ser maleriet? Gå for et statement piece. Har du behov for ro og sjelefred, gå for et harmonisk verk.
Mange kunstnere maler på bestilling, og er vant til å jobbe sammen med kunder for å spesiallage kunst. For mange kan det føles som en barriere å spør en kunstner om bestillingsverk, fordi man ikke ønsker at det skal gå utover kunstnerens autonomi. Men ganske ofte er kunstneren selv interessert i å bli utfordret med kunstneriske oppdrag, så det er ingen skam å spør!
Lykke til!